در کتاب حاضر جان ملامي فاستر و رابرت مک چسني، تلاش کردهاند ابعاد مختلفي از سلطه آمريکا و روحيه سلطه آميز آمريکا را معرفي کنند و مجموعه مطالبي را گردهم آوردهاند که برآيند کلي آن معرفي ماهيت سلطه آميز آمريکاست. اين دو نويسنده ژرف نگر، بر اين باروند که حتي طرح صلح و دموکراسي به عنوان يک ايده آل آمريکايي ابزار آرايش شدهاي براي توسعه زور و سلطه آمريکايي است. اين کتاب محصول کنفرانس «امپرياليسم امروز» که در سوم مي 2003 در رومونت برلينگتون برگزار شده ميباشد که دربردارنده مطالب ژرف گرانهاي در حوزه نگاه انتقادي به سلطه آمريکايي است. کتاب در سه بخش و شانزده فصل تنظيم شده است.
بخش اول کتاب تحت عنوان امپرياليسم تاريخي طولاني دارد شامل چهار فصل ميشود: فصل اول کتاب تصويري از تاريخ امپرياليسم آمريکايي را ارائه داده و در فصل دوم کتاب مصاحبه ديويد بارساميان با نوام چامسکي که ناظر بر جاه طلبي آمپرياليستي آمريکايي است، منعکس شده است. فصل سوم به مقاله روکسانه دونبار اورتيز، تحت عنوان «چارچوب تاريخ: کابوسها و سرخ پوستان» اختصاص پيدا کرده است که در اين نوشتار ايشان تلاش کرده است با نگاهي تاريخي به آغاز و روند سلطه آمريکايي توجه کند و به سال 1776 بازميگردد و مسير رفتارهاي سفيدپوستان کابوي را با بوميان آمريکا دنبال ميکند. فصل چهارم کتاب به مقالهاي از امانوئل والرشتاين تلاش کرده است به تحليل فراگيري امپرياليسم آمريکايي در حوزه اقتصادي خصوصاً بعد از جنگ جهاني دوم بپردازد.
بخش دوم کتاب به موضوع جغرافياي سياسي و اقتصاد سياسي امپرياليسم آمريکا اختصاص دارد که با فصل پنجم کتاب تحت عنوان «جغرافياي سياسي جديد» متعلق به مايکل کلر آغاز ميشود. اين فصل براي عراق نقشي محوري در تغيير جغرافيايي سياسي جهان قائل شده است و مروري تحليلي است بر جنگ آمريکا و عراق و پيامدهاي آن بر جغرافياي سياسي. فصل ششم به مقالهاي تحت عنوان «هژموني امروز آمريکا» متعلقق به پيتر گوان اختصاص پيدا کرده است.
بخش سوم کتاب تحت عنوان مقاومت است که با فصل نهم آغاز ميشود آغازگران مقاله سير امنيت تحت عنوان «رويارويي با امپراتوري» است که به نقد ابعاد گسترده امپراتوري آمريکا بعد از جنگ سرد ميپردازد. فصل دهم نيز در ادامه مباحث قبلي ناظر بر امپرياليسم و امپراتوري آمريکاست منتهي از منظر مقاومت در مقابل اين سلطه به بحث درباره «سنجههاي مقاومت» پرداخته است. ويليام فلپر در فصل يازدهم مقاله را با طرح سوال عنوان کرده است: «آيا کارگران ميتوانند ضد امپرياليست باشند؟» فصل دوازدهم کتاب به چشم اندازهايي از حرکت ضدامپرياليسم کنار آمدن با بورژوازي ما اختصاص پيدا کرده است. فصل سيزدهم تحت عنوان«يادداشتهايي درباره جنبش ضدجنگ» با قلم باربارا ايپستين است که به جنبش ضدجنگ آمريکا با عراق اختصاص دارد که موج وسيع مردمياي را در سراسر جهان و به طور خاص در آمريکا و اروپا به وجود آورد. فصل چهاردهم به تبيين يک شگرد سلطه گرايانه ميپردازد که از آن به «بر ساختن يک دشمن» يا دشمن سازي تعبير شده است. برناردين دورن در فصل 15 کتاب با مقالهاي تحت عنوان امپرياليسم داخلي: «ترس و مقاومت» 11 سپتامبر را نقطه عطفي بر توسعه سلطه آمريکا ميداند که مجوز هر نوع برخوردي با مسلمانان را فراهم ميسازد. فصل شانزدهم پايان بخش اين کتاب است که به موضوع «عصر جديد امپرياليسم» اختصاص پيدا کرده است.
گفتني است، دهمين جلد از متون انتقادي غرب مدرن با عنوان کتاب آفت امريکايي (برملاسازي امپراتوري امريکا) نوشته جان بلامي فاستر، رابرات دابليو. مک چسني با مقدمه سيد سعيد رضا عاملي و ترجمه احسان شاقاسمي از سوي انتشارات اميرکبير منتشر شده است.
این کتاب در کتابخانه تخصصی مرکز تحقیقات علمی مجلس خبرگان رهبری موجود است.